Benkku – mikä ja missä

DSC_0455 DSC_0668

Bengtsår eli tuttavallisesti Benkku on Helsingin kaupungin leirisaari Hankoniemen pohjoispuolella.  Matkaa Helsingistä tulee noin 120 km. Tarkkaan otteen Bengtsår on pääsaaren nimi. Alueeseen kuuluu myös kaksi pienenpää saarta joiden nimet ovat Aspholm ja Barnholm, jossa meidän leiri pidetään.

Saaret eivät ole kaukana mantereesta, mutta koska ne ovat saaria ne muodostavat oman, erillään muusta maailmasta olevan, paratiisin. Leirialueella on kiinteinä rakennuksina ruokailukatos, jossa ruokaillaan, askarrellaan, pelataan ja pidetään diskoa, sekä huussit. Kaikki nukkuvat teltoissa. Jos ei ole omaa telttaa, niin käytössä on Niger-telttoja, jossa majoittua. Meidän leirillä melkein kaikki nukkuivatkin tällaisissa Niger nimisissä harjakattoteltoissa.

Barnholmissa ei ole omaa saunaa, joten käytämme pääsaaren Meri- tai Rantasaunaa. Myös toimintarannalla, seikkailuradalla ja kentällä käydään pääsaaressa. Tämä tarkoittaa siirtymistä moottoriveneellä saaresta toiseen. Vesillä liikuttaessa kaikilla on pelastus- tai kelluntaliivit yllä. Oikean kokoisia liivejä riittää kaikille. Leiriläisten mielestä ei ole mikään ongelma pukea liivejä ylle ja odottaa omaa kuljetusvuoroa.

DSC_0458 DSC_0633

Jokainen leiripäivä alkaa lipunnostolla. Samassa yhteydessä jutellaan mitä leiripäivän aikana on tarkoitus puuhata.

DSC_0479

Ruoka tulee kaksi kertaa päivässä pääsaaren keittiöstä lämpöastioissa Barnholmiin. Aamiainen ja iltapala laitetaan omassa saaressa. Ruoan jälkeen kaikki tiskaavat omat astiat ja laittavat ne odottamaan seuraavaa ruokailua ruokailukatoksen seinustalla oleville hyllyille. Vaikka monissa kodeissa onkin tiskikone, niin perinteinen tiskaaminen sujuu leiriläisiltä.

14060085

Varsinaisten leiriläisten lisäksi seuralaisina leirillä on saarten moninainen eläimistö, joista näkyvimpiä ovat linnut, kuten erilaiset lokit, meriharakat, joutsenet sekä peipot ja muut pikkulinnut.